De staat Java in 2018

Java Top

Ik heb zojuist het nieuwe aangekondigd Leer de lente natuurlijk, gericht op de basisprincipes van Spring 5 en Spring Boot 2:

>> BEKIJK DE CURSUS

Ik heb de afgelopen weken de jaarlijkse "State of Java" -enquête gehouden. Het is het 5e jaar van de enquête en natuurlijk het grootste tot nu toe, met 5160 ontwikkelaars de tijd nemen om door te nemen en te antwoorden.

Laten we meteen in de gegevens springen.

1. Java-adoptie

Het is niet verrassend dat Java 8 nog steeds in productie wordt gebruikt door de meerderheid van de ontwikkelingsgemeenschap:

De acceptatie van Java 9 en 10 is nog steeds vrij laag, met minder dan 5%.

Ter referentie: in 2017 waren de cijfers voor Java 7 en eerder ongeveer 24,4% en nu 10,6% - dus het ecosysteem is duidelijk aan het upgraden, meestal naar Java 8.

2. Voorjaarsadoptie

Laten we nu eens kijken naar de voorjaarscijfers:

Hier is de overgang naar Spring 5 duidelijk: 24% van de door Spring ondersteunde systemen draait op de nieuwste versie in productie, vergeleken met een zeer vroege 2,2% vorig jaar.

En natuurlijk hebben we dit jaar ook duidelijke Java EE-nummers, aangezien - geloof het of niet - niet iedereen Spring gebruikt 🙂

3. Adoptie veerboot

Van de systemen die met Spring zijn gebouwd, gebruiken ze bijna allemaal ook Boot in productie:

Wat hier verrassend is, is gewoon hoe snel Spring Boot 2 wordt geadopteerd, aangezien de AV nog geen 2 maanden geleden uitkwam en al een acceptatie van maar liefst 30% heeft.

De "Boot 1.4 en ouder" daalde van 30% een jaar geleden naar 6,8% nu, wat betekent dat de Boot-menigte veel sneller beweegt en upgradet dan het bredere ecosysteem.

Eindelijk, vorig jaar, gebruikte ongeveer 30,2% van de op Spring gebaseerde applicaties alleen het kernframework, maar niet Boot; nu is dat aantal slechts 16,7%. Simpel gezegd, de meeste Spring-applicaties gebruiken nu Boot.

4. Gebruik van tools

Maven gaat nergens heen. De tool zat vorig jaar op een comfortabele 75,7% en beheert nu 74,2% van de markt:

Wat Gradle betreft, het klauwde een beetje meer van de markt, meestal van Ant, en heeft nu net 1/5 van de markt geschuwd - 21,3%.

5. IDE-adoptie

De IDE-nummers zijn altijd interessant, en dit jaar is dat niet anders:

IntelliJ groeide van 45,8% in 2017 tot maar liefst 55,4% vandaag, en won dit jaar duidelijk de IDE-strijd in de Java-ruimte.

NetBeans, tot ongenoegen van een paar zeer luidruchtige supporters, daalde dit jaar tot 5,1%, wat minder is dan de helft van de 12,4% cijfers van 2017.

En Eclipse lijkt het bloeden enigszins te hebben gestopt en daalde in de loop van dit jaar slechts 2% tot 38% van de markt.

Wat hier interessant is, is dat het grootste deel van het door IntelliJ gewonnen marktaandeel, verrassend genoeg, afkomstig is van NetBeans en niet van Eclipse.

6. Adoptie via web- / toepassingsserver

Dit is hoe het serverlandschap er vandaag uitziet:

Dit is eigenlijk een nieuwe vraag in de enquête, dus er zijn geen cijfers voor 2017 om de gegevens mee te vergelijken, maar de conclusie is duidelijk en helemaal niet verrassend.

Simpel gezegd, Tomcat is eigenaar van de markt, met meer adoptie dan alle anderen samen, met 62,5%.

De andere servers lijken te worden gebruikt door ongeveer 5% van de markt, in een relatief gelijkmatige verdeling.

7. Andere JVM-talen

Op naar het laatste stuk hier - welke andere op JVM gebaseerde talen zijn er in gebruik?

Ten eerste is 62,8% van de projecten in één taal, alleen Java.

Hier is hoe het ecosysteem eruit ziet:

Hier is een blik op de toekomstgerichte projecten die wel andere talen gebruiken:

De belangrijkste afhaalmaaltijd hier is natuurlijk Kotlin - dat een waanzinnig jaar achter de rug had, van 11,4 in 2017 naar 28,8% vandaag.

Scala is ook interessant om naar te kijken, van 28,4% naar 21,6% in de loop van dit jaar.

8. Conclusie

Deze kijk op het Java-ecosysteem in 2018 is zeker interessant geweest en bevestigt enkele trends die al bekend waren en bracht enkele nieuwe aan het licht.

Spring Boot maakt nu deel uit van de meeste Spring-projecten, wat niet meer verwonderlijk is, maar toch een enorme prestatie gezien de relatief korte tijdlijn van het project.

Op het gebied van IO groeit IntelliJ nog steeds in een sterk tempo. En, heel erg verbonden, Kotlin is misschien wel de grootste "winnaar" dit jaar, waardoor het landschap van JVM-talen die er zijn volledig verandert.

Al met al een heel coole kijk op de Java-gemeenschap en een grote dank aan iedereen die heeft deelgenomen.

Java onderkant

Ik heb zojuist het nieuwe aangekondigd Leer de lente natuurlijk, gericht op de basisprincipes van Spring 5 en Spring Boot 2:

>> BEKIJK DE CURSUS